Ahmet Önal | Kırıkkale Belediye Başkanı - Kırıkkale Haber, Son Dakika Kırıkkale Haberleri
ManşetSağlık

2014’te 8 kuduz vakası görüldü

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Kırıkkale’de görülen kuduz vakaları ve müdürlüğün kuduz ile mücadelesi hakkında bilgiler verdi.  

Evcil hayvanlara bulaşıyor

Kırbaş yazılı açıklamasında şu bilgilere yer verdi; “Kuduz, insanlar dahil bütün sıcakkanlı memelilerde görülebilen, beyine yerleşerek felçlere yol açan ve ölümle sonuçlanan zoonoz bir hastalıktır. Kuduz hastalığını Ülkemizde çoğunlukla kurt, tilki, çakal, yaban kedisi, kokarca ve gelincik gibi hayvanlar bulaştırmaktadır. Köpek, kedi, sığır koyun, keçi ve at gibi evcil hayvanlar hastalığa yakalanabilen hayvanlardır. Özellikle son zamanlarda ülkemizin batısından doğusuna doğru bir yayılım göstermekte olan kuduz hastalığını insanlara en çok bulaştıran hayvanlar başıboş köpekler olmakla beraber yaban hayatındaki tilkiler aracılığıyla da taşınma olabilmektedir.

8 kuduz vakası görüldü

2014 yılı içerisinde bugüne kadar İlimizde görülen Kuduz hastalığı vaka sayısı 8’dir. Bunlar; Delice-Sarıyaka, Delice-Kocabaş, Yahşihan-Hisarköy Keskin-Göçbeyli, Merkez-Gündoğdu, Yahşihan-Irmak, Delice-Bozköy, Bahşılı-Merkez’dir. Hastalık şüphesi ve teyidi durumunda Kuduz Hastalığından Korunma ve Kuduz Hastalığı ile Mücadele Yönetmeliği hükümleri uygulanmaktadır. Kuduzla ilgili Mücadelede kurumlar arası iş birliği kurularak Mahalli İdareler, İl Özel İdareleri, Sağlık Müdürlükleri, Üniversiteler ve Sivil Toplum Kuruluşları ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz koordineli olarak çalışmaya özen göstermektedir.

Aşılama çalışmaları

Kuduzla ilgili uygulanacak karantina süreleri 2014 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesine göre et yiyenler, tek tırnaklılar ve sığırlarda 6 ay, koyun keçi, domuz ve kanatlıda ise 3 aydır. Hayvan Hastalıkları İle Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Genelgesinde yer alan Kuduz Aşısı Programı kapsamında İlimiz genelinde yapılan aşılama sayıları ise; 2012 yılında 2261, 2013 yılında 1937, 2014 yılında 3677’dir. 2014 yılı Kuduz Aşılama Programı kapsamında yapılması gereken aşılama sayımız 3100 olup, aşılamalar tamamlanmıştır. Ancak çıkan hastalıklar neticesinde 577 baş hayvana hastalık çıkışına özel aşılama yapılmıştır. Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz sahipsiz köpeklerin üremelerinin kontrolü ve aşılanmaları amacıyla Belediyeler ile birlikte çalışmalarına devam etmektedir.

Sürekli kontrol ve denetim

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 2014 yılında yeni başlattığı havadan yemleme ile yaban hayatı aşılama çalışmaları ise Kırıkkale’de Nisan ayında başlamış olup 3 yıl süre ile devam edecektir. Kuduz hastalığı çıkan bölgelerimizde gerekli idari ve fenni tedbirler anında alınmış olup hastalığın çıktığı bölgelerde İl Sağlık Müdürlüğü ile koordineli olarak köy halkı kuduza karşı aşılanmış, köyde bulunan tüm kedi, köpek ve sığırlar da aşılanmıştır. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlara İl ve İlçe Müdürlüğümüzde görevli Veteriner Hekimler tarafından Kuduz Hastalığı hakkında eğitimler verilerek vatandaşların bilinçlendirilmesi sağlanmıştır. Hastalığın çıktığı köylerimizde alınan köy komisyon kararları doğrultusunda karantina tedbirleri konulmuş olup hayvan hareketleri kısıtlanmıştır. Hastalık çıkan bölgeler İl ve İlçe Müdürlüklerimiz bünyesinde görevli Veteriner Hekimler tarafından sürekli olarak denetim altında tutulmaktadır”

Haber71.Net Editör

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu