GündemKırıkkaleManşet

Sağlıklı üretim için, toprak analizlerini yaptırın

Haber71.Net - Google News | Abone Ol

Bilinçli tarım bilincini yaygınlaştırmak amacıyla Delice ilçesinde çiftçilere yönelik, ‘Bilinçli Gübre Kullanımı’ adı altında konferans düzenlendi. Çiftçilere çeşitli bilgiler veren Ziraat Mühendisi Kadir Katar, “Sağlıklı bir üretim yapabilmek için öncelikle toprak analizlerini yaptırmanız gerekiyor” dedi.
 
GÜBREYİ BİLİNÇLİ KULLANIN
Delice ilçesinde bulunan çiftçilerin, sağlıklı ve bilinçli şekilde üretim yapabilmesi amacıyla, ‘Bilinçli Gübre Kullanımı’ adı altında konferans verildi. Bozköy, Sahçalı, Büyükavşar, Küçükavşar, İmirli, Kurtoğlu, Gözükızıllı, Kavak ve Çatallı Köyleri çiftçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen konferansta mühendisler tarafından çiftçilere, çeşitli bilgiler verildi.
 
MALİYETLER DAHA DA DÜŞEBİLİR
Konferans, Tarım Kredi Kooperatifleri Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş’ın konuşmaları ile başladı. Kooperatiflerin çalışma alanları ve çiftçilerin hizmetine sundukları ürünler hakkında bilgi veren Altunkaş; gübreleme maliyetlerinin yüksekliğine dikkat çekerek gübrelemenin bilinçli yapılmasıyla maliyetlerinin düşebileceğini ifade etti.
 
ÜRÜN MİKTARININ ARTMASI GEREKİR
Ziraat Mühendisi Kadir Katar sunum yaptı. Sunumunda bölgede hububat tarımının önemi üzerinde durarak, tarımsal üretimin niteliğini ve birim alandan elde edilecek ürün miktarını artırmak için yapılması gerekli faaliyetleri anlattı. Bilinçli bir üretim ve gübreleme yapabilmek için çiftçilerin öncelikle toprak analizlerini yaptırmaları gerektiğini vurguladı.
 
DÜZENLİ GÜBRELEMENİN YOLU
Katar, “Tarımsal üretimde amaç en yüksek verim ve kaliteli ürünü elde etmektir. Bu amaca ulaşmak için dengeli ve düzenli gübreleme şarttır. Dengeli ve düzenli gübrelemenin yolu ise toprak analizinden geçer. Toprak analizi yaptırıldıktan sonra bölgemiz için hangi gübre uygunsa Ne miktarda, Ne zaman ve Nasıl verileceği belirlenerek gereksiz masraf yapılmaması gerekir” dedi.
 
AZOT İHTİYACI BU DÖNEMDEDİR
“Arazilere 2 yılda bir 2-3 ton/da yanmış hayvan gübresi verilerek organik maddece fakir topraklarda organik madde miktarını artırarak bitki için gerekli besin elementi alımını sağlayıp daha kaliteli ürün elde etme yolunda adım atılmalıdır. Verilecek olan üst gübrenin de doğru zamanda 2 parçaya bölünerek atılması gerekir. Hububatın yüzde 70 azot ihtiyacı bu dönemdedir” şeklinde konuştu.
 
 
 

Haber71.Net Editor

Kırıkkale'nin Haber Portalı Haber71.Net'in editörü tarafından Kırıkkale haberlerinin son dakika ve hızlı bir şekilde ziyaretçilerine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Başa dön tuşu